Inhalt

Zachowania społeczne PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
niedziela, 30 września 2012 16:35

Słonie żyją w bardzo ustrukturyzowanym porządku socjalnym. Życie społeczne samców i samic bardzo się od siebie różni. Samice spędzają całe swoje życie w zacieśionych grupach złożonych z matek, córek, sióstr i ciotek. Grupy te są prowadzone przez najstarsze samicę. Dorosłe samce natomiast prowadzą w większości odizolowane życie.

Krąg społeczny samic nie zamyka się na małej jednostce rodzinnej. Poza spotkaniami z samcami, życie samicy składa się również z interakcji z innymi rodzinami, klanami i subpopulacjami. Większość obecnych grup rodzinnych składa się z do piętnastu osobników dorosłych i tej samej liczby niedojrzałych samców i samic. Kiedy grupa robi się za duża, kilka najstarszych córek odłącza się od niej i zaczyna formować swoje własne małe grupy. Słonie są świadome tego, które z lokalnych i okolicznych stad składają się z ich krewnych, a które ich krewnymi nie są.

SłonieŻycie dorosłego samca jest całkowicie inne niż życie samicy słonia. W miarę upływu czasu, gdy słoń robi się coraz starszy i starszy, zaczyna on spędzać coraz więcej czasu na uboczu stada i stopniowo zaczyna chadzać własnymi ścieżkami nawet do kilku godzin dziennie. W końcu godziny stają się dniami, dni tygodniami i końcu samiec na dobre odcina się od stada. Chociaż samce prowadzą głównie życie samotnika, tworzą okazjonalnie luźne grupy z innymi samcami. Grupy te nazywane są stadami kawalerskimi. Samce dużo więcej czasu niż samice spędzają na walce o dominację. Tylko najbardziej dominujący słoń może parzyć się z samicą będącą w cyklu. Mniej dominujące słonie muszą poczekać na swoją kolej. Najczęściej samcami dominującymi, czyli i tymi najczęściej parzącymi się, są słonie w wieku od czterdziestu do pięćdziesięciu lat. Bitwy o dominację pomiędzy samcami mogą wyglądać bardzo groźnie, ale tak naprawdę nie powodują wielu urazów. Większość pojedynków składa się z samego okazywania agresji i blefu. Mniejsze, młodsze i mniej doświadczone słonie wycofują się z walki zanim stanie im się jakaś poważna krzywda. Jednakże podczas okresu godowego niektóre bitwy stają się ekstremalnie agresywne i czasami słoń zostaje poważnie zraniony. Podczas tego okresu samiec walczy niemalże z każdym innym samcem, jakiego napotka na swojej drodze i będzie spędzał większość czasu na kręceniu się w pobliżu stad samic, starając się znaleźć podatną na zapłodnienie słonicę.

Poprawiony: niedziela, 30 września 2012 16:37
 
© Słonie