Inhalt

Polowania PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
niedziela, 30 września 2012 16:49

Słonie afrykańskie są wyjątkowo zagrożone przez łowców kości słoniowej. Tak duże i długo żyjące zwierzęta jak słonie są bardziej zagrożone wybiciem niż inne stworzenia. Nie mogą się schować i potrzebują wiele czasu na dojrzewanie i reprodukcję. Dorosły słoń potrzebuje średnio około 140 kg pożywienia dziennie. Jako że poluje się na duże drapieżniki, zwiększają się populacje małych zwierząt żywiących się roślinami, które stanowią konkurencję dla słoni. Zwiększonej liczby roślinożerców, pustoszy lokalną roślinność. Słonie, z kolei, nie mają naturalnych wrogów, poza człowiekiem i czasami lwami.

 
© Słonie